terapie dialectic-comportamentala (DBT)

 

Terapia dialectic-comportamentala (DBT) are la baza terapia cognitiv-comportamentala si filozifia Zen si a fost dezvoltata de Marsha Linehan in anii ’80, initial, pentru persoanele diagnosticate cu tulburare de personalitate borderline. In timp, metoda si-a dovedit eficienta si pentru tulburari alimentare, depresie, dependente, PTSD.

DBT-ul se aplica in terapie individuala si in cadrul unui grup de invatare unde se predau 4 categorii de abilitati: mindfulness, reglare emotionala, tolerarea suferintei, eficacitate interpersonala. Persoana care isi doreste terapie prin metoda DBT va urma cursul de invatare de abilitati, in paralel cu terapia individuala. Scopul DBT este de a ajuta persoanele sa-si dezvolte o viata care merita traita si sa gaseasca un echilibru, o sinteza intre polaritati (dialectica) – bun/ rau, corect/ gresit, alb/ negru.

Metoda DBT prioriteaza, in ordinea importantei, urmatoarele dimensiuni de abordat in terapie:

  1. comportamente care ameninta viata – tentative suicidare, ideatii suicidare, comportamente de auto-mutilare
  2. comportamente care interfereaza cu terapia – sedinte anulate, intarzieri, lipsa de implicare si cooperare in terapie
  3. calitatea comportamentelor de viata – probleme relationale, probleme financiare, probleme de sanatate fizica sau mentala
  4. deprinderea abilitatilor – inlocuirea comportamentelor distructive cu comportamente eficace in sensul cresterii calitatii vietii, prin aplicarea abilitatilor invatate la curs.
Advertisements