analiza tranzactionala

Analiza Tranzactionala (AT) este o teorie a personalitatii si o forma de psihoterapie fondata de Eric Berne in anii ’60. Din experienta proprie, Eric Berne a observat cum oamenii manifesta tipare constante de ganduri, emotii si comportament care seamana cu cele ale parintilor nostri (starea eului Parinte), cu ale noastre cand eram copii (starea eului Copil), iar altele sunt raspunsuri la stimuli in aici-si-acum (starea eului Adult). A propus astfel un nou mod de a ne uita la ce se intampla in interiorul nostru si la ce se  intampla intre noi cand comunicam cu ceilalti – modelul starilor eului sau modelul PAC.

Din punctul meu de vedere, conceptul central al AT-ului este scenariul de viata, care se refera la planul de viata pe care copilul il construieste inconstient in prima parte a copilariei sub influenta parintilor/ a persoanelor care l-au crescut, sub influenta relatiei dintre cei care l-au crescut si a mediului in care a trait. Acest plan de viata este pus in actiune in viata de adult si este trait intr-un mod castigator, banal sau pierzator.

Ideile lui Eric Berne au fost dezvoltate pana in prezent de numerosi practicienti AT din toata lumea.  Acum, starile eului sunt vazute, de exemplu, in scoala de AT social-cognitiv ca  “scheme complexe de gandire, de emotii si de comportament care se dezvolta de-a lungul intregii vieti” (articolul “Personal Identity and Moral Discourse in Psychotherapy”, Maria Teresa Tosi, TAJ, Vol. 48, Nr. 2, pag. 148).

De asemenea, si la scenariul de viata ne uitam acum ca la un proces care nu se opreste in prima parte a copilariei si continua sa se dezvolte pe parcursul intregii vietii.

La baza AT-ului stau urmatoarele premise filozofice:

  1. oamenii sunt OK
  2. toata lumea are capacitatea de a gandi
  3. oamenii isi hotarasc singuri destinul si aceste decizii se pot modifica; (“AT Astazi – O noua introducere in analiza tranzactionala”, Stewart I., Joines V., Ed. Mirton, 2004, Timisoara)

Advertisements